De Technische Commissie neemt binnen DAF Club Nederland een zeer belangrijke plaats in. Het voornaamste doel van deze commissie is onze clubleden zo goed mogelijk ondersteunen op technisch gebied, zodat u met plezier in uw DAF en/of Volvo kunt blijven rondrijden. De Technische Commissie bewerkstelligt deze ondersteuning op diverse manieren. Wat kunnen wij voor u als clublid betekenen?

Vraagbaakfunctie
Heeft u een vraag over de techniek van uw DAF/Volvo of zit u met een technisch probleem waar u zelf niet uitkomt? De Technische Commissie kan wellicht raad bieden. In de colofon van het clubblad "Variomatic" vindt u de leden van de commissie met daarbij hun telefoonnummer. U kunt een van de leden bellen en uw vraag voorleggen. Wij zullen uw vraag zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Het is ook mogelijk om per email met de Technische Commissie contact op te nemen. Uw vraag wordt dan door de coördinator behandeld en indien nodig doorgespeeld binnen de commissie.

Sleuteldagen
Ongeveer 8 á 10 keer per jaar worden er op diverse locaties in het gehele land sleuteldagen georganiseerd. Deze sleuteldagen vinden plaats in goed uitgeruste garages met hefbruggen. Zonder uitzondering dragen al deze garages onze club een warm hart toe!

De sleuteldagen zijn speciaal bedoeld voor klussen die u thuis niet uit kunt voeren, bijvoorbeeld vanwege het gebrek aan een hefbrug of bepaalde speciale gereedschappen. Ook zijn de sleuteldagen ideale mogelijkheden om gezellig aan uw auto te sleutelen en de techniek te leren kennen wanneer u nog geen ervaren sleutelaar bent. De Technische Commissie is op alle sleuteldagen aanwezig om u te ondersteunen en van technisch advies te voorzien wanneer nodig. De sleuteldagen zijn echter vooral ontzettend leuk omdat iedereen elkaar helpt, jong en oud, ervaren of niet ervaren, het is altijd gezellig!

Ongeveer twee keer per jaar wordt er een zogenaamde "Themadag" georganiseerd. Op deze dagen richten we ons op één bepaald onderdeel van de auto's, bijvoorbeeld de motor of de Variomatic. Alléén op de Themadagen zijn altijd onderdelen aanwezig die passen bij het thema van die dag. De Technische Commissie regelt dit in samenwerking met het magazijn van DAF Club Nederland.

Diagnosedagen
Absoluut uniek en een echte aanrader voor elke DAF rijder, met name de nog wat onervaren clubleden. In het verleden werd de Technische Commissie regelmatig door clubleden benaderd met de vraag: "zouden jullie eens een stukje in mijn auto willen rijden, want ik weet eigenlijk niet hoe een DAF precies hoort te rijden". Hieruit zijn eigenlijk de diagnosedagen ontstaan. Op een diagnosedag inspecteert iemand van de Technische Commissie uw DAF of Volvo aan de hand van een uitgebreide checklist. Deze controle omvat de algemene technische kanten van onze auto's maar richt zich met name op die zaken waar een moderne garage totaal geen verstand meer van heeft. De Variomatic is hiervan een goed voorbeeld. Binnen onze commissie is de kennis over deze geweldige transmissie nog volop voorhanden. Ook maken we samen met u een proefrit, en aan de hand van onze bevindingen ontvangt u een keuringsrapportje met daarin onze constateringen. Uiteraard adviseren we u uitgebreid en eerlijk over te verwachten reparaties en mankementen die we (wellicht) tijdens de diagnose hebben aangetroffen.

Een diagnose kan in principe op (bijna) elke sleuteldag door ons uitgevoerd worden. 1x per jaar echter hebben we een grandioze Diagnosedag met Supersale bij het magazijn van DAF Club Nederland. Op deze dag neemt de Technische Commissie vele DAF's onder de loep. Ook kunt u dit combineren met een taxatie en heeft ons magazijn een enorme hoeveelheid spectaculaire aanbiedingen voor u in petto. De grote Diagnosedag + Supersale kan ondertussen gerekend worden tot een van de "traditionele" DAF Club Nederland evenementen!

Cursussen
Onmisbare stukjes gereedschap voor elke DAF rijder: de cursussen van DAF Club Nederland. Diverse keren per jaar organiseert de Technische Commissie cursussen over diverse onderwerpen om u het leven als DAF rijder makkelijker te maken. Niet alleen geven onze cursussen een goed inzicht in de techniek van een DAF/Volvo, ze geven u vaak ook nog net dat laatste duwtje in de rug om zelf aan uw auto te gaan sleutelen wanneer u daar eerst wat angstig voor was. De techniek van een DAF/Volvo is betrekkelijk eenvoudig, maar kan toch nog lastig zijn wanneer u wat minder ervaren bent in autotechniek. Onze cursussen spelen daar handig op in en zijn daarom ook makkelijk van opzet. Bovendien bestaan ze uit een theorie- en een praktijkdeel zodat u altijd in de gelegenheid bent zelf te oefenen met hetgene u in de theorie geleerd hebt.

Momenteel bieden wij de volgende cursussen aan:

  • Startcursus--> speciaal voor de beginnende DAF/Volvo rijder om u letterlijk en figuurlijk op weg te helpen in uw auto. De opzet is zeer eenvoudig maar enorm praktisch en daarom is de startcursus een ideale basis om vanuit verder te gaan.
  • Cursus motor afstellen--> alle belangrijke facetten van het afstellen van de motor komen in deze cursus aan bod. Denk hierbij aan ontsteking, carburateur en kleppen. Met veel achtergrondinformatie over deze zaken ideaal om de motor van uw DAF/Volvo te leren kennen.
  • Cursus Variomatic--> uiteraard mag een cursus over deze wonderbaarlijke transmissie niet in ons aanbod ontbreken. De cursus Variomatic leert u hoe de Variomatic precies werkt, hoe u deze onderhoudt en ook hoe u kleine storingen of mankementen kunt verhelpen. Een must!
  • Cursus remmen--> wat zou een auto zijn zonder remmen? De remsystemen van een DAF blinken niet bepaald uit in enorme remkracht. Daarom is het des te belangrijker ze goed te onderhouden en te zorgen dat de remmen prima functioneren. Deze cursus gaat in op werking en onderhoud van het remsysteem.
  • Cursus plaatwerken--> helaas hebben ook DAF's last van het roestduiveltje. Deze cursus leert u op een gemoedelijke en gemakkelijke manier de ins en outs van het plaatwerken, van lassen tot plamuren/strakmaken en spuiten aan toe.

In de nabije toekomst zal de website steeds verder uitgebreid gaan worden met onder andere alle technische gegevens van alle typen DAF's en Volvo's 66/340. Ook de artikelen die de technische commissie in het clubblad Variomatic publiceert komen in de toekomst op de website te staan. Komt u dus regelmatig eens terug op deze website en houdt vooral onze agenda in de gaten. We weten zeker dat er ook voor u leerzame en leuke activiteiten bij zitten!  

Contact coördinator Techniek Janhein de Rooij